‘Éérst de oorzaak van de klachten achterhalen, daarna zoeken we de beste oplossing’
RODEN – Als er iemand is die álles weet over voeten, is het Bas Becht uit Roden wel. Ooit kampte de registerpodoloog zelf met hardnekkige voetklachten. Hij ging ermee naar een voetenspecialist in Tolbert die hem er vanaf wist te helpen.
Niet door klakkeloos zolen aan te meten, maar door eerst de oorzaak van de klacht te achterhalen. Daarna kon hij beter lopen en bewegen dan ooit te voren. Daar moest meer aandacht voor komen vond hij. Becht volgde een studie aan de Academie voor podologie in Utrecht, studeerde vorig jaar mei af en startte zijn eigen podologiepraktijk aan de Bloemstraat in Roden. “Als registerpodoloog kijk ik niet alleen naar de stand van de voeten, maar neem het hele lichaam mee. Eerst de oorzaak van de klacht achterhalen en daarna de beste oplossing zoeken.”
Becht bestudeert hij allereerst de lichaamshouding van de cliënt. “Ik let bij binnenkomst altijd op iemands houding. Een verkeerde lichaamshouding kan een oorzaak zijn van voetklachten. Een intake begin ik daarom altijd met een uitgebreid onderzoek. Ik kijk onder andere naar de benen en de stand van heupen en enkels. Zomaar zooltjes aanmeten doe ik niet. Ik vraag altijd door. Welke klachten zijn er, waar komen ze vandaan en wanneer is het begonnen. Het doel van het onderzoek is om het probleem en de achterliggende oorzaken ervan te achterhalen. Mijn focus is niet om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te helpen, om mensen zo goed mogelijk te helpen. Soms zijn klachten namelijk al te verhelpen met oefeningen. Dat verbaast mensen wel eens. Denken ze dat ze hier binnen een kwartiertje weg zijn. Ik trek een uur uit voor mijn cliënten. ‘Nog nooit eerder heeft er iemand naar mijn grote teen en heupen gekeken’, hoor ik dan van iemand die al jaren correctiezolen draagt. Voorvoet-, hiel-, of achillespeesklachten, vermoeide voeten of kuiten-, knie-, heup-, (onder)rugproblemen, kunnen ontstaan door een verkeerde lichaamshouding, weet Becht die met een speciale voetspiegel drukpunten en het looppatroon bekijkt. “Daar maak ik een blauwdruk van. Naar aanleiding van die blauwdruk worden de zolen gemaakt. Millimeterwerk. Een millimeter onder de hak kan een centimeter in de schouder betekenen. Subtiele aanpassingen kunnen nét het verschil maken met lopen.”
Wanneer extra hulp nodig is, verwijst Becht door. “Mijn werkwijze is multidisciplinair. Ik werk samen met huisartsen en fysiotherapeuten. Het welzijn van de cliënt staat hier absoluut op nummer één!”
Bron: dekrantnieuws.nl